
Podlaskie Święto Sera to plenerowe wydarzenie, które przyciąga serowarów z całego kraju oraz miłośników prawdziwych, rzemieślniczych smaków.
Wystawcy i konkurs na najlepszy ser
Na miejscu zaprezentują się serowarzy z całej Polski, oferując szeroką gamę produktów – od świeżych po dojrzewające, krowie, kozie i owcze sery. Wszystkie zgłoszone produkty będą oceniane w prestiżowym konkursie przez międzynarodowe jury, w którym zasiądą m.in. Gienon Mientkiewicz – pionier serowarstwa rzemieślniczego, Jolanta Lunitz – prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, profesor Rimvydas Laužikas z Uniwersytetu Wileńskiego oraz dziennikarz kulinarny Michał Bonarowski. To drugi co do wielkości konkurs serów rzemieślniczych w Polsce – w zeszłym roku było 50 zgłoszeń.
Wśród wystawców znajdą się również lokalni producenci tradycyjnej żywności, dzięki czemu odwiedzający będą mogli spróbować różnorodnych regionalnych smaków.
Program atrakcji
Wydarzenie uświetni pokaz gotowania na żywo Karola Okrasy, honorowego ambasadora kulinarnego województwa podlaskiego. Znany mistrz kuchni zaprezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem podlaskich produktów nabiałowych, udowadniając, że tradycyjne składniki świetnie sprawdzają się w nowoczesnej kuchni.
Kolejną atrakcją będzie ogólnopolski konkurs „Bitwa Regionów”, podczas którego Koła Gospodyń Wiejskich przygotują regionalne potrawy według własnych receptur, promując bogactwo lokalnych tradycji kulinarnych. Konkurs wspiera kampanię #KupujŚwiadomie, zachęcającą do wyboru polskich produktów i świadomych zakupów.
Podczas wydarzenia odbędzie się także premiera książki „U Pana Boga przy stole. Podlasie” autorstwa Michała Skoczka, która zawiera przewodnik po podlaskich lokalach oraz zbiór autentycznych przepisów. W strefie czytelniczej pojawi się autor książki, a także inni twórcy związani z regionem: Wojciech Koronkiewicz, Andrzej Fiedoruk i Norbert Grzegorz Kościesza.
Strefy tematyczne i pokazy
Natomiast w miasteczku wędzarniczym Borniak odbędą się pokazy wędzenia serów i dodatków, a „szkoła wędzenia” pokaże techniki wykorzystania dymu. W namiocie Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych będzie można zobaczyć m.in. ciągnięcie korbaczy – tradycyjnych sznurków z sera – oraz proces wyrabiania sera podpuszczkowego od mleka do gotowego produktu.
Szef kuchni Patryk Chowaniak przygotuje na żywo spektakularne dania, m.in. flambirowany makaron w 20-kilogramowym kręgu sera oraz zupę na owczej maślance, które będzie można nie tylko oglądać, ale i degustować.
Atrakcje dla rodzin i gości
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej udostępni swoje wystawy, w tym unikatową ekspozycję „leśnej bimbrowni” – poświęconą nielegalnej produkcji alkoholu na Podlasiu. Prezentację poprowadzi kustosz muzeum Hubert Czochański oraz aktorzy Białostockiego Teatru Lalek, znani m.in. z filmów z serii „U Pana Boga…”.
Na imprezie pojawi się także saturator z wodą sodową – symbol minionych lat PRL, a dla najmłodszych przewidziano gry i zabawy organizowane przez Fundację Naszpikowani. Dla fanów techniki i historii przygotowano pokaz wozów strażackich – współczesnego i emerytowanego eksponatu muzealnego.
Warto dodać, że organizatorzy uruchomili zbiórkę na platformie Patronite, umożliwiając wsparcie finansowe wydarzenia przez sympatyków serowarstwa i miłośników Podlasia (www.patronite.pl/serowarzy).
Portal BiałystokOnline objął wydarzenie patronatem medialnym.
Więcej informacji: II Podlaskie Święto Sera
24@bialystokonline.pl